Clearsite Kennisbank

WordPress - Maatwerk of kant en klare thema's?

WordPress, Content Management Systeem, UX

Wanneer je het idee hebt opgevat om een nieuwe website te beginnen is de kans groot dat je bij WordPress uitkomt. Je komt al snel in de verleiding om te gaan struinen tussen de letterlijk 100.000+ kant en klare WordPress thema’s. Maar je kan er ook voor kiezen om een WordPress thema op maat te laten maken? Wij proberen je met dit artikel te helpen bij het maken van deze keuze.

Te mooi om waar te zijn

In eerste instantie wordt je natuurlijk heel blij van al die prachtige thema’s die er voor je klaar staan. Voor elke soort website, iedere niche, iedere smaak is er meer dan genoeg te vinden. Neem maar eens een kijkje op sites als https://themeforest.net/ of https://www.templatemonster.com/

Voor een groot deel gratis of voor een ‘habbekrats’ te koop. Te mooi om waar te zijn. Wij zullen je hier proberen uit te leggen waarom je in veel gevallen toch beter voor een maatwerkoplossing kunt kiezen.

Een verkeerde start

Wat we vaak zien gebeuren bij het werken met bestaande thema’s is dat er begonnen wordt met het uitkiezen van een thema. Daarna wordt er geprobeerd met dit thema een website neer te zetten die past bij de organisatie. Stapje voor stapje gaat men proberen de verschillende pagina’s en functionaliteit in te bouwen. Gaandeweg kan je erachter komen dat het thema toch niet helemaal past bij jouw eisen en wensen. Soms begint men opnieuw met een ander thema of soms gaat men concessies doen.

Het is natuurlijk niet zo dat men helemaal ondoordacht het eerste beste thema kiest. Maar bij maatwerk moet je nu eenmaal eerst met een heel goed plan beginnen. Welke pagina’s kent de website? Welke functionaliteit moeten de diverse templates kennen? Welke uitstraling dient er te komen? Dit gaan wij allemaal samen met jullie bedenken. Daarna gaan we pas ontwerpen en bouwen. Zo'n plan kan je natuurlijk ook maken wanneer je voor een bestaand thema gaat, en dat zou ik ook zeker adviseren. Maar we merken dat de verleiding toch vaak te groot is om halverwege het plan maar vast een thema te gaan kiezen en te gaan beginnen.

De keuze is reuze 🤷🏼‍♂️

Het juiste thema kiezen kan weken duren en dan nog is de kans groot dat je niet precies vindt wat je nodig hebt. Veel van de thema’s zien er prachtig uit, prachtig beeldmateriaal en teksten die precies lekker in het ontwerp passen. Je kiest je thema, installeert deze. Vervolgens begin je met het plaatsen van je eigen content en na een dag met wat knip en plakwerk is je eerste pagina klaar. Je kijkt er nog eens goed naar en het is allang niet meer die gelikte site die het eerst leek.

Ook kom je erachter dat het design waar je zo op viel niet overal even intuïtief werkt (we weten allemaal hoe belangrijk een goede user experience is). Wat later op de route kom je er achter dat die ene functionaliteit die je persé moest hebben toch niet helemaal doet wat je ervan verwacht had. Na nog wat van die tegenvallers besluit je toch maar voor een ander thema te gaan. Geeft niks want ze zijn immers gratis of bijna voor niks. Maar vergeet niet dat je hier nu zelf ook al verschrikkelijk veel tijd aan het insteken bent. En je zal altijd concessies moeten blijven doen wanneer je met kant en klare thema’s gaat werken.

Ook zul je erachter komen dat je soms moet gaan lopen stuntelen met je teksten omdat ze niet in het design passen. Soms is het goed om je teksten wat in te korten maar soms ook heb je toch echt die twee regels nodig voor je titel. Dan komt maatwerk om de hoek, een website gemaakt specifiek voor jouw content.

"Uiteindelijk wil iedereen maatwerk, alleen weten ze het nog niet."

Snelheid 🏎

De kant en klare thema’s zijn gemaakt voor een grote doelgroep. Om deze doelgroep te kunnen bedienen bevatten ze oneindig veel mogelijkheden en flexibiliteit. Heel veel mogelijkheden die je hoogstwaarschijnlijk nooit zal gebruiken. Grote kans dat hierdoor de code een stuk complexer wordt en dat er daarnaast veel extra scripts nodig zijn om dit allemaal werkend te krijgen. Dit gaat vaak ten koste van de laadtijd van je gloednieuwe website.

Via een van de vele snelheids-analyse tools draai je een rapportje met aanbevelingen. Vol goede moed vraag je aan een developer om dit op te lossen. Maar een groot deel blijkt gewoonweg niet op te lossen. Zo is het thema nou eenmaal gebouwd. Als je dat van te voren had geweten…

Veiligheid 🔐

Doordat een deel van onze klanten zich in de financiële wereld bevindt worden er bij ons al jarenlang hoge eisen aan de veiligheid gesteld. Wij leggen als het ware een extra veiligheidsschild om de WordPress website heen. Maar wij weten ook precies wat we wel en niet kunnen gebruiken als het gaat om code en plugins. Nu kun je ervan uitgaan dat gerenommeerde thema bouwers dit ook wel goed voor elkaar hebben. Het is dus niet zo dat alle kant en klare thema’s minder veilig zijn, maar het is wel zo dat je er zelf minder invloed op hebt. Aan de andere kant heb je bij maatwerk websites wel een bureau nodig dat weet wat ze aan het doen zijn. Anders loop je met maatwerk een minstens zo groot risico.

Maatwerk beheer 📏

Dit is een vaak onderschat issue. Het beheer van de website. Bijna alle kant en klare thema’s werken tegenwoordig met een soort van ‘page builder’. Met deze page builders bouw je als het ware iedere pagina met een soort van lego blokjes in elkaar. Je kan er letterlijk alle kanten mee op. Maar het maakt het beheer wel een stuk complexer. Ook heb je vaak de mogelijkheid om op elke pagina weer met andere kleuren etc. te gaan werken. Dit klinkt leuk, maar zorgt in de praktijk vaak voor een onrustig geheel. Het misbruik hiervan heb je natuurlijk zelf in de hand. Maar bij websites waar meerdere mensen aan werken vormt dit nog wel eens een uitdaging.

Er is ook veel minder geautomatiseerd en zeker bij grotere websites wordt dit een probleem. Wil je bijvoorbeeld op een pagina waar een bepaalde dienst wordt uitgelicht, nieuws tonen wat gerelateerd is aan deze dienst, dan programmeren wij dat zo. Bij een kant en klaar thema komt dat dan weer vaak aan op handwerk.

The devil is in the detail 😈

Er zijn hierboven aardig wat voordelen genoemd voor maatwerk thema’s. Sommige van deze voordelen zijn heel evident en soms gaat het om kleine verschillen. Maar ook kleine verschillen maken het verschil. Het gaat er uiteindelijk natuurlijk om wat je wilt bereiken met je website. Gaat er veel verkeer op de website komen, is het behalen van conversies heel belangrijk, hoe goed is de concurrentie online vertegenwoordigd.

Misschien moet je het vergelijken met op maat gemaakte racefietsen. Als je gewoon wat toertjes in de regio wil maken dan is een standaard fiets prima. Maar als je al wat langer fietst en je misschien ook je geld ermee moet verdienen, en toch echt betere tijden wilt neerzetten. Dan ga je ook op zoek naar een op maat gemaakte fiets. Zo is het ook met websites. Hoe meer je eruit wilt halen hoe verstandiger het is om een website op maat te laten maken.
Ook wij wijken voor een kleine site die even snel online moet ook wel eens uit naar een kant en klaar thema. Dat kan prima en er zijn legio bedrijven waarbij deze route prima kan uitpakken. Maar wil je het maximale uit je site halen en wegen de kosten tegen de baten op, dan zullen wij in ieder geval altijd maatwerk adviseren. En ja, dat is vaak wel een stukkie duurder. 😉

Wil je voor jouw organisatie een nieuwe WordPress website en twijfel je tussen maatwerk WordPress of een bestaand thema van WordPress, neem dan gerust even contact op.