Clearsite Kennisbank

Wat is het verschil tussen de alt-tekst en de titel?

Wanneer jij vaak afbeeldingen gebruikt op jouw WordPress website, heb je de volgende termen vast al eens voorbij zien komen: de “Alt-tekst” en “Titel” [alt=”alternatieve tekst” title=”hier de titel”]. Deze velden zijn altijd vrij in te vullen bij een nieuw mediabestand dat je upload. Maar wat betekenen deze termen en wat kun je het beste in deze velden invullen?

Beide “tags” geven jou de mogelijkheid om meer informatie te geven over de betreffende afbeelding.

De alt-tekst

De alt-tekst (alternatieve tekst) is een attribuut dat is toegevoegd aan een afbeelding tag in HTML. Deze tekst wordt weergegeven als de afbeelding niet kan worden weergegeven en helpt daarnaast de zoekmachines en screenreaders om de afbeelding te begrijpen. De alt-tekst vertelt zoekmachines en screenreaders waar de afbeelding over gaat.

weergave alt tekst

De titel

De titel (ook wel “title tag”) is ook een attribuut dat wordt toegevoegd aan een afbeelding tag in HTML. Dit geeft jou de mogelijkheid om een titel mee te geven aan de afbeelding. Deze titel wordt weergegeven als jouw afbeelding ook word weergegeven. Wanneer je met je muis over de afbeelding gaat, zal deze tekst verschijnen.

titel pop-up
Bron: wpbeginner

Waarom zou je de alt txt en de title tag invullen?

Van oorsprong is de alt txt natuurlijk bedoelt voor blinden en slechtzienden die gebruik maken van een screenreader. De screenreader kan als het ware een website voorlezen en gebruikt hiervoor o.a. de alt txt van afbeeldingen. Met behulp van een screenreader en goed gebruik van de alt txt kunnen blinden toch te weten krijgen wat voor een afbeeldingen er op de pagina staan. Kijk dus uit met alleen maar zoekwoorden te gebruiken voor alt tags, het moet wel relevant blijven voor de visueel beperkte gebruiker.

Zoals ik al eerder aangaf, helpen beide attributen zoekmachines de afbeeldingen te begrijpen. En als jij de zoekmachine kan helpen om jouw content beter te indexeren, dan zou ik dat zeker doen! Wanneer jouw alt-tekst overeenkomt met het zoekwoord van een bezoeker in Google, is de kans groter dat jouw website bovenaan de zoekresultaten staat.

Daarnaast is het handig om te weten wat de afbeelding laat zien wanneer deze niet geladen kan worden. Een alt-tekst of titel met “afbeelding1” zegt natuurlijk veel minder dan “internetbureau utrecht”.

Zowel de alt-tekst als de titel lenen zich om keywords (zoekwoorden) in te plaatsen. Doe dit alleen, als de afbeelding ook over deze keywords gaat. Deze velden zijn immers in het leven geroepen om de afbeelding te beschrijven.

Wat zijn keywords?

Keywords zijn woorden waarop bezoekers zoeken in de zoekmachine. Wanneer jouw ingegeven keywords matchen word jij weergegeven in de zoekresultaten. Deze keywords zijn op meerdere plekken in jouw website verwerkt. Maar om het overzichtelijk te houden, beperken we ons nu tot de keywords in de alt-tekst.
Stel jij maakt een pagina aan over een aardbeientaart, met een foto van een aardbeientaart, dan kan je in de alt-tekst van deze foto “aardbeientaart” invoeren. Dit vertelt dan zowel de bezoeker als de zoekmachine waar de afbeelding over gaat.

Waar kan ik de alt txt en de title tag vinden?

Ben je deze invoervelden nog niet eerder tegen gekomen maar wil je graag een alt-tekst en titel toevoegen? Volg dan deze stappen:

1. Ga naar je mediabibliotheek.
Deze mediabibliotheek vind je links in het menu onder “Media”.

2. Upload een nieuwe afbeelding door op “Nieuw bestand” te klikken en een bestand te selecteren. Of bewerk een huidig bestand door op het bestand te klikken.

3. Wanneer je daarna op de afbeelding klikt, krijg je het volgende scherm te zien.
Dit scherm krijg je ook te zien als je de afbeelding wilt bewerken in de editor.

alt tekst afbeelding wordpress

De titel wordt vaak al automatisch ingevuld. Dit wordt gebaseerd op de titel die jij je afbeelding al hebt meegegeven bij het opslaan.

4. Vul nu de titel (als je die wilt aanpassen) en de alt-tekst in. Daarna kan je het venster sluiten, de wijzigingen worden automatisch opgeslagen.