Clearsite Kennisbank

Ontdek De Verborgen Functies Van De WordPress Editor

WordPress

De onderdelen “berichten” en “pagina’s” op het admin gedeelte van jouw WordPress website, zijn waarschijnlijk de onderdelen die je het meeste gebruikt. Deze pagina’s gebruik je om de content op je website aan te passen. Een element dat niet te missen is, is de “editor”.

De WordPress editor staat centraal in deze pagina’s. Hier plaats en bewerk je je teksten. Deze editor ondersteunt meerdere functies die het werk in de editor vergemakkelijken. De basisfuncties spreken voor zich (vette of schuine tekst, opsommingstekens etc.), maar wat doen al die andere icoontjes in de editor? Waarschijnlijk gebruik je de helft van deze functies niet, terwijl ze een hoop werk uit handen kunnen nemen.

wordpress editor

In deze post zal de toolbar van de editor tot in detail worden uitgelegd. Echter, zijn de meest “voor zichzelf sprekende” functies achterwege gelaten. Mocht je deze functies toch toegelicht willen zien, reageer dan onder deze post en ik reageer zo snel mogelijk terug.

De toolbar

Handige, maar verborgen, functies van de toolbar

Ongestoord werken

DE TOOLBAR

De toolbar vind je boven het tekstvlak en ziet er als volgt uit:

toolbar wordpress

Van links naar rechts:

1. Quote: Wanneer je de tekst extra wilt laten opvallen, kan je gebruik maken van deze functie. Afhankelijk van de opmaak wordt dit stukje tekst anders weergegeven als de rest van de tekst;

2. Horizontale lijn: Wanneer je op deze functie klikt, verschijnt er een horizontale lijn in de tekst;

3. Een link in de tekst invoegen: Wanneer je een woord (of meerdere woorden) een link mee wilt geven, kan je deze optie gebruiken. Dit kan een link zijn binnen de website of naar een externe website.
Selecteer het woord dat een link dient te bevatten en klik op de “link” button.

link toevoegen wordpress

Wanneer je hier op klikt, krijg je het volgende venster te zien:

link bewerken wordpress

• URL: Hier kan je de URL invoegen waar het woord naar moet linken. Wanneer er dan op het woord wordt geklikt op de website, wordt de gebruiker naar deze URL gestuurd.

• Titel: De titel is een optionele functie. Je kan bovenstaande URL, een titel meegeven waardoor je weet waar de link over gaat. Wanneer je het artikel hebt geplaatst en de bezoeker staat met de muis op de link, zal deze titel worden getoond. Plaats je muis maar eens op deze link (deze link verwijst nergens naar, het gaat om de titel die je ziet als je met de muis op de link gaat staan). Nogmaals; dit is optioneel, het heeft geen invloed op de SEO.

• Open link in een nieuw venster/tab: Wanneer je deze functie aanvinkt, wordt de link die de gebruiker opent, in een nieuw venster/tab geopend. Dit is vaak wel zo gebruiksvriendelijk.

• Zoeken: Hier is de mogelijkheid om naar een eigen bericht te linken.

4. Link verwijderen: Wanneer je de link uit de tekst wilt verwijderen, selecteert je het woord (of de zin) die linkt en klik vervolgens op deze knop. De link is dan van het woord verwijderd en de tekst word behouden.

5. Lees meer tag: Deze functie kan je inschakelen als je een korte weergave wilt tonen en een “Lees meer” optie wilt invoegen. Zet de cursor op een nieuwe regel en klik het icoontje aan. Mits jouw thema dit ondersteunt, krijg je een streep te zien met de tekst “More”. Op uw website wordt dit weergegeven als een link naar het artikel.

6. “Kitchen Sink”: Zo wordt deze functie genoemd. Wanneer je op deze knop klikt, verschijnt er een tweede rij met functies die het werken in de editor vergemakkelijken.

Met het benoemen van de kitchen sink komen we op de tweede (verborgen) toolbar in de editor.

HANDIGE, MAAR VERBORGEN, FUNCTIES VAN DE TOOLBAR

Van links naar rechts:

wordpress editor


1. Alinea: Hier volgt een lijst van voorgeprogrammeerde stijlen voor de tekst. Op deze manier kan je de aandacht trekken naar “koppen” etc.:

• Alinea: Spreekt voor zich. De geselecteerde tekst vormt een alinea.

• Pre: Op deze manier kan je de tekst in een apart blok zetten. Dit kan je gebruiken bij het vermelden van belangrijke data. De opmaak van dit blok is vrij simpel, waardoor het niet per se de aandacht trekt.

• Koptekst 1: Ook wel H1 genoemd in HTML-code. Deze wordt vaak gebruikt als titel van een bericht. Echter, voer je de titel al boven de editor in. WordPress zet de titel automatisch om naar “Koptekst 1”.
De H1 tag mag maar één keer per bericht worden gebruikt.

• Koptekst 2: Ook wel H2 genoemd in HTML-code. Deze koptekst wordt gebruikt om de “tussenkoppen” van de tekst aan te duiden. In deze post zijn “De Toolbar”, “Handige funties” etc. allemaal “tussenkoppen”, aangeduid met “Koptekst 2”. Het wordt aangeraden om niet al te veel tussenkoppen te gebruiken. Dit kan jouw SEO anders benadelen. H2 tags geven aan waar de inhoud over gaat. Wanneer hier teveel verschillende koppen van zijn, weet Google niet op welke koppen er gefocust moet worden.

• Koptekst 3,4,5 en 6: Deze zijn te gebruiken om subkoppen aan te duiden in de tekst. Ook kan je gebruik maken van de “vette” (bold) tekst.

2. Plakken als tekst: Wanneer je tekst uit bijvoorbeeld Word, een andere site of een ander bewerkingsprogramma plakt in de editor, behoudt de tekst de meegegeven opmaak. Wanneer je eerst dit icoontje aanklikt en daarna jouw tekst in de editor plakt, wordt alle opmaak van de tekst verwijderd en krijg je dus de kale (bewerkbare) tekst in de editor.
Een nadeel van de opmaak behouden van Word, is dat jouw website opmaak niet wordt gehanteerd. Dit bericht wijkt dan dus af van de stijl van de website;

3. Het gummetje: Als je niet tevreden bent over de opmaak van de tekst kan je deze functie gebruiken. Selecteer de tekst en druk op het gummetje, dit verwijderd alle voorgaande opmaak en herstelt het origineel;

4. Speciaal karakter: Wanneer je deze functie gebruikt krijg je een overzicht van speciale karakters. Denk hierbij aan het euroteken (€) of het copyright teken (©) etc.;

speciaal karakter

5. Inspringen naar links: Hiermee kan je de geselecteerde tekst naar links laten inspringen;

6. Inspringen naar rechts: Hiermee kan je de geselecteerde tekst naar rechts laten inspringen;

7. Toetscombinaties: Dit zijn shortcodes voor de beschikbare functies. Kan erg handig zijn!


ONGESTOORD WERKEN

Wanneer je de afleidingsvrije-modus activeert, focust het beeldscherm zich op de tekst en laat andere functionaliteiten verdwijnen. Zo kan je je puur richten op de editor. Wanneer je de afleidingsvrije-modus ingeschakeld bij de scherminstellingen, zie je onder de tabs “Visueel/Tekst” het volgende icoontje in de toolbar verschijnen.

afleidingsvrije modus

Wanneer je op dit icoon klikt, schakel je de afleidingsvrije-modus in.

Denk je nu, deze functie staat er bij mij helemaal niet? Ga dan naar de scherminstellingen van de berichtenpagina (rechts boven in het scherm, naast hulp). Hier staat de checkbox “afleidingsvrije-modus activeren” uit. Wanneer je deze aan zet, zal je het icoontje zien verschijnen onder de tabs “Visueel/Tekst”.

Heb je nog vragen over deze post, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!