Clearsite Kennisbank

Pagina’s kopiëren in een WordPress website

WordPress, Content Management Systeem

Het kopiëren of dupliceren van pagina’s in je WordPress website is een handigheidje wat wij zelf ook heel vaak gebruiken. Het kan je echt zeeën van tijd en een hoop frustratie schelen. In dit artikel leggen we je uit waarom dit handig is en hoe je dit het beste kan doen.

Pagina's kopiëren in een WordPress website

Waarom een pagina of post in WordPress kopiëren of dupliceren?

Er zijn wat ons betreft twee belangrijke redenen denkbaar;

1. Wijzigingen binnen een bestaande pagina
Je zal wel eens wat wijzigingen binnen een bestaande pagina moeten aanbrengen, maar je wilt deze wijzigingen eerst even aan iemand anders binnen je team laten zien. Of je weet het gewoon nog niet zeker en je wil even de nieuwe met de oude pagina vergelijken.In dit geval is het heel handig dat je de bestaande pagina snel kunt kopiëren en dan met de kopie aan de slag kunt gaan. De kopie pagina kan je vervolgens op concept zetten en met je team doorspreken, dit allemaal zonder dat de buitenwereld er last van heeft. En zonder dat je per ongeluk in de originele pagina de opmaak kan verpesten.

De oude pagina blijft gewoon lekker zijn ding doen. Alles veilig. 💾

2. De layout van een bestaande pagina overnemen
Dit hangt een beetje af van hoe je thema is opgebouwd en wat voor een pagina je wil kopiëren.Maar zeker bij pagina’s met een complexere layout is het heel handig wanneer je een basis hebt die je als een soort template kan gebruiken. Je kopieert dan de pagina en je hebt direct de hele layout goed staan. Vervolgens hoef je alleen nog maar de content te wijzigen. Tip! - Denk er wel aan om in dit soort situaties ook even zaken als meta description, page title en de URL aan te passen. Dit wordt nog wel eens vergeten.

Hoe kan je een WordPress pagina dupliceren?

Het is eigenlijk gek dat het geen standaard functionaliteit is binnen WordPress. Je moet er even een plugin voor installeren. Er zijn vele plugins die dit voor je kunnen doen. Om je eerlijk te zeggen hebben wij geen studie gedaan naar de voor en nadelen van al die verschillende plugins. We hebben er gewoon een gevonden die doet wat die moet doen en die gebruiken wij al jaren.

Het is de Duplicate post plugin van Yoast.
Wanneer je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt zie je in het paginaoverzicht van WordPress twee nieuwe opties ‘Dupliceer’ en ‘Nieuw concept’. Het maakt niet zoveel uit welke van de twee opties je gebruikt. Dupliceer maakt een kopie, Nieuw concept doet dit ook maar opent ook direct de nieuwe kopie. Dat is eigenlijk het enige verschil. In beide gevallen wordt de kopie van de pagina altijd op concept gezet. Er staat dus niks live.

Duplicate post WordPress pagina overzicht

Mocht je aan het kopiëren raken en je mist toch sommige elementen in de kopie van de pagina, controleer dan even de instellingen van de plugin. Je hebt daar verschillende opties voor wat wel en niet mee te nemen naar een kopie. Je kan er zelfs mee instellen dat deze plugin alleen voor bepaalde gebruikersrollen beschikbaar is. De standaardinstellingen zijn eigenlijk meestal prima, daar hebben ze waarschijnlijk goed over nagedacht bij Yoast.

Instellingen Duplicate Post in WordPress

Veel gemaakte fouten bij het kopiëren van pagina’s in WordPress

Wij zien het nog wel eens voorbij komen dat er 20 nieuwsberichten allemaal dezelfde Meta Description hebben. Die zijn ze dan waarschijnlijk vergeten om aan te passen na het kopiëren. Let daar wel even op. Het zijn vaak de wat minder in het oog springende zaken die men vergeet aan te passen na een kopie gemaakt te hebben. Vergeet dus niet ook de volgende zaken aan te passen;

  • Meta description en pagina titel
  • URL - Standaard wordt er gewoon -2 achter de URL geplakt bij het maken van een kopie. Een pagina /contact/ wordt dus /contact-2/. Pas dit dus even aan naar iets logisch. En haal die -2 weg 😉
  • Open Graph instellingen

Wanneer je die ook gebruikt worden die ook meegenomen in de kopie. Als je bijvoorbeeld een Open Graph image hebt toegekend aan de pagina. Moet je dit in de kopie wel even aanpassen.En nog een klein dingetje. Probeer er ook aan te denken dat je de boel schoon houdt. Concepten van pagina’s waarvan je besluit die toch niet te gaan gebruiken kunnen gewoon naar de prullenbak. Dat scheelt weer disk space en houdt de boel overzichtelijk.

Dat was ‘m voor dit artikel. Mocht je in de gelukkige situatie verkeren dat je klant bij ons bent en je komt er ondanks dit artikel toch niet uit, kan je altijd even bellen of mailen. Mocht je nog geen klant bij ons zijn, je weet niet wat je mist ;-)

🤘 Succes!