Clearsite Kennisbank

Gratis afbeeldingen downloaden op 99+ websites

Inspiratie

Regelmatig downloaden wij een gratis afbeelding voor onze artikelen of ontwerpen. Elke keer een fotograaf in huren of betalen voor stock foto’s wordt al snel te duur voor individuen en kleine bedrijven. Herken jij jezelf hier ook in? Dan delen wij graag onze ultieme lijst van websites met gratis afbeeldingen. Allemaal zonder extra regeltjes over het gebruik of naamsvermelding. Voordat we dit doen gaan we je eerst informeren over alle ins en outs van gratis foto’s.

Het belang van afbeeldingen

Online hebben we een korte geduldsspan. Dit zorgt ervoor dat we vaker een website scannen dan dat we het helemaal doorlezen. Tijdens dat scannen vallen afbeeldingen het meeste op. Hiernaast spelen afbeeldingen meer in op onze emoties dan woorden. Vandaar het gezegde “een foto zegt meer dan 1000 woorden”. De juiste foto kan zomaar de reden zijn die ervoor zorgt dat je verder leest.

Op social media spelen afbeeldingen ook een onmisbare rol. Laten we als voorbeeld Twitter nemen. Met gemiddeld duizenden tweets per seconde is het moeilijk om op te vallen als je alleen maar tekst gebruikt. Een afbeelding toevoegen aan je bericht zorgt ervoor dat je sneller opgemerkt wordt en dat je bericht tijdens het scrollen langer in beeld is.

Genoeg keuze

Goed, afbeeldingen zijn belangrijk. Maar waar vind je ze? Tegenwoordig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Bijna iedereen heeft nu een camera in zijn broekzak. De opkomst van internet en voornamelijk grote foto-sharing platformen als Flickr hebben ervoor gezorgd dat deze enorme stroom aan foto’s ook bereikbaar is geworden voor iedereen. Er is dus genoeg keuze. Hoe komt het eigenlijk dat dit allemaal gratis is?

Creative Commons licenties

Veel mensen die een gratis afbeelding aanbieden doen dit niet voor niets. Vaak gaat het gepaard met een licentie. Een veel gebruikte licentie is de Creative Commons licentie. Deze licentie geeft je het recht om een afbeelding gratis te gebruiken in je werk. In ruil hiervoor ben je vaak verplicht om onder de foto de naam te noemen van degene die het heeft gemaakt of de locatie waar je de foto vandaan hebt. Dit noemt men attributie.

Attributie / Bronvermelding

Het verplicht vermelden van een naam of locatie kan een probleem worden indien je een afbeelding wilt gebruiken voor commerciële doeleinden. Het staat nou eenmaal niet zo gepast om onder een mooie header een link te plaatsen naar een andere website. Het staat zelfs een beetje amateuristisch. Vandaar dat mensen het ook bijna nooit doen. Misschien omdat ze zich er niet van bewust zijn en denken dat het gratis is zonder enige voorwaarden.

Ze pakken me toch niet

Met miljoenen websites op de wereld kan men al snel denken dat niemand het door gaat hebben als er onrechtmatig een afbeelding gebruikt wordt. Pas hiermee op. Los van de kans dat de rechtmatige eigenaar aan je deur komt kloppen is het simpelweg niet professioneel als bedrijf om andermans materiaal onrechtmatig te gebruiken.

Daarnaast leven we in een tijd waar machines het werk voor ons doen. De techniek is zelfs zo ver gevorderd dat je zelfs Google kan gebruiken om te zien waar je afbeelding gebruikt wordt. Sleep je afbeelding maar eens in Google Images.

De kans om gepakt te worden neemt dus steeds meer toe. Als het eenmaal tot een rechtszaak komt gaat dit je niet alleen geld kosten, maar ook kan de reputatie van je bedrijf schade oplopen.

Gratis rechtenvrije afbeeldingen

Gelukkig bestaat er een vorm van afbeeldingen die voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden en waarbij attributie niet verplicht is. Deze afbeeldingen zijn vaak rechtenvrij. Dit houdt in dat er geen auteursrechten op rusten en er niemand meer is die kan zeggen dat jij die afbeelding niet mag gebruiken. Iets wat rechtenvrij is bevindt zich in het publieke domein. Met alles wat zich in het publieke domein bevindt, mag je in beginsel doen wat je ermee wilt zonder dat er een bronvermelding nodig is.

Afbeeldingen worden rechtenvrij door verloop van tijd. In Nederland is dat 70 jaar na de dood van de maker. Op deze manier duurt het wel erg lang om een afbeelding rechtenvrij te gebruiken. Daarom is het ook mogelijk om daarvoor afstand te doen van je auteursrechten en een afbeelding aan het publieke domein te schenken. In Nederland is afstand doen van alle auteursrechten niet mogelijk, maar internationaal wel. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Creative Commons Zero licentie waarmee je kan aangeven dat een afbeelding tot het publieke domein behoort.

Naast foto’s met een Creative Commons Zero licentie bestaan er afbeeldingen die niet rechtenvrij zijn maar waar je wel veel mee mag. De licenties die bij zulke foto’s horen zijn zo breed dat het bijna neerkomt op een rechtenvrije afbeelding. Extreme dingen zoals de afbeelding doorverkopen mogen bijvoorbeeld niet. Maar commercieel gebruik zonder attributie mag wel.

Kijk uit voor andere rechten!

Als je een afbeelding hebt gevonden die je commercieel mag gebruiken en waarbij bronvermelding niet verplicht is moet je nog aan één ding denken. Ook al geldt het auteursrecht niet meer, er kunnen andere rechten zijn die wel gelden. Deze andere rechten komen tot uiting wanneer een persoon, een voorwerp dat toebehoort aan een persoon/bedrijf of een merk/logo herkenbaar is op een foto. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 1. Commerciële en private gebouwen of landgoederen
 2. Gezichten, privé dieren of merk kleding
 3. Vliegvelden of pretparken
 4. Auto’s of boten
 5. Schilderijen of standbeelden
 6. Laptops, telefoons, boeken
 7. Logo’s van winkels


Om je hoofdpijn te besparen moet je van het volgende uitgaan. Wil je een foto met de bovenstaande onderwerpen commercieel gebruiken, dan moet je altijd toestemming daarvoor hebben gekregen.

Nadat je toestemming hebt verkregen kan je niet zomaar alles doen wat je wilt met een foto. Er blijven altijd een paar regels gelden. Dit heeft te maken met het negatief gebruiken van een foto. Denk hierbij aan de volgende dingen:

 • De foto gebruiken om een persoon of bedrijf belachelijk te maken
 • De foto gebruiken om de waarheid te verdraaien
 • De foto gebruiken voor gevoelige onderwerpen die niet acceptabel zijn


Samengevat komt het neer op de volgende vraag:

Kan er een persoon of bedrijf zijn die zichzelf of zijn eigendom zou kunnen herkennen in een foto en niet wil dat deze foto geplaatst wordt?

Als je deze vraag met een ja kan beantwoorden dan is het verstandig om de foto zodanig te bewerken dat dit niet meer het geval is of een andere foto te zoeken.

Waardeer de moeite!

Voordat we ingaan op de lijst willen we je nog op het volgende wijzen. Al deze websites en fotografen hebben de moeite genomen om hun vrije tijd op te geven zodat jij gratis foto’s kan gebruiken in je werk. Hierdoor besparen we met z’n allen veel tijd en geld.

Waardeer daarom hun werk. Dat het niet verplicht is om een naam of link te plaatsen betekent niet dat het verboden is. Als het niet gepast is om dit onder een foto zelf te doen is het misschien ergens anders gepast. Bijvoorbeeld op een aparte pagina van je website. Als zelfs dit niet lukt kan je hen in ieder geval op social media bijvoorbeeld een like geven, hen volgen of een reactie achterlaten.

Tijd voor de lijst!

Je wilt nu vast wel weten waar je afbeeldingen kan krijgen die commercieel gebruikt mogen worden en geen attributie vereisen. Hier gaan we je een handje bij helpen. Hieronder staat een lijst van websites waar je gratis afbeeldingen kan downloaden en aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De afbeelding mag zowel persoonlijk als commercieel gebruikt worden.
 • Bronvermelding/attributie is niet verplicht (tenzij het gaat om een twijfelgeval, zie nr. 86 t/m 92).
 • De afbeelding mag voor veel doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een artikel of het maken van een website.
 • De afbeelding mag meteen gebruikt worden. Een wijziging aanbrengen is niet nodig.

Wij hebben onze uiterste best gedaan om te controleren dat alle websites op deze lijst voldoen aan deze voorwaarden. Een garantie kunnen we echter niet geven. Daarom willen we je erop wijzen dat je altijd ook zelf moet controleren of dit klopt door de licentie bij een afbeelding goed door te lezen.

Inhoudsopgave:
Algemene foto’s: Nummer 1 t/m 67
Natuur, reis en steden foto’s: Nummer 68 t/m 73
Foto’s met speciale onderwerpen: Nummer 74 t/m 78
Zoekmachines en verzamelaars van gratis foto’s: Nummer 79 t/m 90
Twijfelgevallen, wees voorzichtig: Nummer 91 t/m 96
Bonus: Nummer 97 en verder

Dit is geen TOP lijst, maar een normale lijst. Nummer 30 op de lijst zou even goed kunne zijn als de nummer 1. We hebben wel onderscheid gemaakt in de mate van originaliteit, zoals je zal zien, maar dat is ons persoonlijk oordeel.

1. Unsplash
Unsplash plaats elke 10 dagen 10 nieuwe en schitterende afbeeldingen, allemaal in een hoge resolutie.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekoptie? Ja, een zoekbalk
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, wekelijks


2. Gratisography
Gratisography is de website van fotograaf en visuele artiest Ryan McGuire. Naast normale foto’s laat Ryan ook zijn creatieve kant zien met visueel bewerkte foto’s die je niet snel ergens anders zal vinden.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekoptie? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


3. Jay Mantri
Schitterende afbeeldingen van designer Jay Mantri waar je alles mee mag doen. Make magic!

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekoptie? Nee, alleen een maandarchief
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee, de laatste foto’s zijn van augustus 2015
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, periodiek


4. Realistic Shots
Foto’s van fotograaf Henry Reyes met elke week 7 nieuwe foto’s over verschillende onderwerpen.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


5. Stokpic
Een website opgericht door fotograaf Ed Gregory waar je gratis afbeeldingen kan downloaden in erg hoge resoluties met een verscheidenheid aan categorieën.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, 10 nieuwe foto’s elke twee weken


6. SplitShire
De website van fotograaf Daniel Nanescu die naast een mooie website ook erg mooie afbeeldingen aanbiedt.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, op elke download pagina staan foto’s van Shutterstock bovenin weergeven
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


7. Picography
Foto’s van het webdesign bureau Hidden Depth. 15 Pagina’s vol met originele afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, maandelijks


8. Cupcake
Een kleine verzameling schitterende afbeeldingen van fotograaf Jonas Nilsson Lee.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


9. StreetWill
Gratis vintage foto’s van hoge kwaliteit.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja.
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


10. ISO Republic
Deze website is opgericht door fotograaf Tom Eversley en bevat zeer uiteenlopende afbeeldingen van prima kwaliteit. Elke dag een nieuwe.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht.
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


11. Negative Space
Negative Space richt zich op steden en tech en vult elke week de website aan met nieuwe afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


12. FancyCrave
Op FancyCrave kan iedereen zijn afbeelding uploaden onder de voorwaarde dat de afbeeldingen worden aangeboden onder de Creative Commons Zero licentie.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag of in het archief is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


13. TrunkLog
De maker van Trunklog heeft besloten om zijn foto’s die hij weinig gebruikt gratis weg te geven.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht.
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


14. Tookapic
Op Tookapic vind je zowel premium als gratis afbeeldingen. Zet daarom de filter op gratis om alleen gratis foto’s te zien. Naast elke gratis afbeelding staat de licentie, meestal is dit Creative Commons Zero.

Originaliteit volgens ons? Erg hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


15. Vastpic
Een kleine en simpele website met een paar hele mooie afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Erg hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


16. Photocrops
Photocrops wil de creativiteit in je losmaken door het aanbieden van hun foto’s.

Originaliteit volgens ons? Erg hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


17. Life of Pix
Een grote lijst van bijna 70 pagina’s aan kwaliteitsafbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Erg hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


18. Skuawk
Erg mooie afbeeldingen op een erg mooie website.

Originaliteit volgens ons? Erg hoog
Zoekbalk? Nee, zoeken op categorie is wel mogelijk
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


19. Minimography
Een minimalistische website met minimalistische en originele afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


20. Freemagebank
Twintig pagina’s vol mooi close-up en natuurfoto’s.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Ja
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


21. Death to the Stock Photo
Schrijf je in bij deze website en krijg maandelijks hoge resolutie afbeeldingen gratis in je inbox. Voor 15 dollar per maand kan je exclusieve foto’s krijgen samen met meer premium opties.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Ja, een e-mail account
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


22. Re:Splashed
670 hoge kwaliteit afbeeldingen op deze website dankzij Tyler Wanlass en het getalenteerde bureau Crew. Een verklaring over attributie mist, maar aangezien de foto’s een Creative Commons Zero licentie is attributie niet verplicht.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


23. GetRefe
GetRefe verkoopt stock foto’s maar biedt sommige foto’s ook gratis aan. Voor gratis foto’s is er geen aparte licentie. Als de licentie van de betaalde afbeeldingen geldt dan zou je de foto’s commercieel mogen gebruiken. Attributie is niet duidelijk vermeld.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Eigen licentie, attributie niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Ja
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


24. Megapixelstock
Megapixelstock komt van de fotograaf en web programmeur Ahmet en Ozen. Ze willen een foto community opbouwen waar fotografen hun afbeeldingen delen met de wereld.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekoptie? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, elke 10 dagen


25. Kaboompics
Een grote verzameling foto’s in verschillende categorieën van fotografe Karolina Grabowska.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


26. StockSnap
StockSnap verzamelt foto’s van verschillende fotografen op het internet. Alle foto’s die op de website terecht komen vallen onder de Creative Commons Zero licentie.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekoptie? Ja, een zoekbalk
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, wekelijks


27. Yernju
Bij Yernju kan iedereen zijn werk uploaden, onder de voorwaarde dat de ze worden aangeboden onder de Creative Commons Zero licentie.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekoptie? Nee, alleen zoeken op categorie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


28. PicJumbo
PicJumbo is de website van fotograaf Viktor Hanacek die bestaat uit foto collecties over verschillende onderwerpen. Van elke collectie geeft Viktor een gratis afbeelding weg. Een premium lidmaatschap is nodig om alle foto’s van een collectie te gebruiken.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekoptie? Ja, een zoekbalk of zoeken op categorie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


29. Skitter Photo
Het team van Skitterphoto plaats elke dag een nieuwe afbeelding van hoge kwaliteit en originaliteit.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, na het zoeken worden bovenin Shutterstock foto’s getoond
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


30. Designers Pics
Foto’s van web designer en developer Jeshu John uit India. Hier vind je veel mooie close-up foto’s van verschillende voorwerpen.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee, laatste Facebook activiteit was in juli 2015
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


31. Goodstock.Photos
Foto’s van designer en online marketeer Steven die elke dag een nieuwe afbeelding plaatst op zijn website.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, maandelijks


32. Snapwire Snaps
De gratis foto afdeling van de fotodienst Snapwire met elke 7 dagen 7 nieuwe gratis afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja.
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, wekelijks 7 nieuwe foto’s


33. JéShoots
De website van de 24 jaar oude Jan Vasek met foto’s in verschillende categorieën.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


34. Barn Images
Een website gestart door de twee Letse fotografen Igor Trepeshchenok en Roman Drits. Samen hebben ze besloten om hun hoge resolutie foto’s gratis aan te bieden op het internet.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


35. HiResStock
Foto’s van Anggi en Dody, die veel afbeeldingen uit Indonesië gratis aanbieden.
Originaliteit volgens ons? Hoog

Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


36. Bara Art
Een website met niet veel, maar wel leuke afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee, zoeken op categorie is wel mogelijk
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


37. Shutteroo
Fotografe Klaye Morrison uit Astralië biedt hier onder andere schitterende natuurfoto’s gratis aan.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


38. Creative Vix
Deze Engelse website biedt veel reisfoto’s aan maar richt zich ook op andere onderwerpen.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


39. Lock and Stock Photos
Een website van A.J. Montpetit die zijn liefde voor gratis bestanden teruggeeft aan iedereen door zijn afbeelingen gratis aan te bieden.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


40. Bossfight
Boss Fight wil een einde maken aan jouw zoektocht naar gratis afbeeldingen door je dagelijks 10 tot 20 afbeeldingen te laten downloaden.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


41. PhotoStockEditor
Een simpele website met wekelijks nieuwe foto’s.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


42. LargePhotos
De naam zegt het al: gratis grote foto’s.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, wekelijks


43. FreeUse
Je kunt hier afbeeldingen over verschillende onderwerpen vinden. De licensie staat aangegeven per foto. Vrijwel allemaal Creative Commons Zero.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


44. MMT
Foto’s geschoten door Jeffrey Betts in verschillende categorieën. Voornamelijk natuur en steden foto’s.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


45. PickupImage
Veel mooie buitenfoto’s. Een verklaring over attributie ontbreekt. Aan alle foto’s die wij hebben aangeklikt hangt wel een Creative Commons Zero licentie. Op grond hiervan zou attributie niet nodig zijn voor zulke foto’s.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Commercieel gebruik en attributie niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


46. FreeStocks
Acht pagina’s met hoge kwaliteit afbeeldingen van het Poolse internet bureau Malinowski.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie of tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


47. Pixabay
Pixabay is een website met meer dan 470.000 foto’s en illustraties. Naast gratis afbeeldingen downloaden kan je ze ook zelf uploaden.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekoptie? Ja, zoeken op categorie, fotograaf of editor’s choice is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Alleen voor hoge resolutie afbeeldingen
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, bovenin worden Shutterstock foto’s getoond
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


48. Freerange
Een enorme verzameling van zowel standaard als originele foto’s met een wijde variatie aan categorieën.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Ja
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, na het zoeken worden bovenin Shutterstock foto’s getoond
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


49. Upicm
Originele afbeeldingen geschoten door het UPICM team en andere fotografen die hun foto’s willen uploaden op deze website. Een goede variatie aan categorieën is aanwezig, maar er zijn niet veel foto’s per categorie.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee, alleen zoeken op categorie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


50. GoodFreePhotos
Een grote bibliotheek van gratis afbeeldingen genomen door één persoon over voornamelijk zijn reisavonturen.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Public Domain Dedication (vervangen door Creative Commons Zero)
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


51. PhotoGen
Begonnen als betaalde afbeelding website en in 2006 overgestapt op het aanbieden van gratis afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Public Domain Dedication (vervangen door Creative Commons Zero)
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


52. Totally Free Stock Photos
Het broertje van de bovenstaande Photogen. Althans, zo ziet de website eruit.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


53. 1 Million Free Pictures
Een website van de fotograaf Toper die het plan heeft om binnen 30 jaar een miljoen afbeeldingen te schieten en gratis aan te bieden.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja, als alles volgens plan gaat
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


54. Crow The Stone
Een kleine website met foto’s die een oud camera effect hebben.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


55. PicDrome
Een website met publieke domein foto’s vanaf 2008.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


56. My Public Domain Pictures
Een website met publieke domein afbeeldingen in verschillende categorieën.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


57. Freetems
Een goede standaard afbeeldingen website met unieke categorieën, zoals insecten.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


58. PD pics
Een grote verzameling van gratis afbeeldingen met veel categorieën.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


59. PD photo
Een grote verzameling van gratis afbeeldingen met veel categorieën met enkele foto’s die zich niet in het publieke domein bevinden.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Public Domain Dedication (vervangen door Creative Commons Zero)
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


60. Photos Public Domain
Gratis afbeeldingen website met een uitgebreide categorieën.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Public Domain Dedication (vervangen door Creative Commons Zero)
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


61. ABS Free Pic
Foto’s van gebruikers en van verschillende websites. Er zijn veel duizenden foto’s per categorie.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


62. Inframe
Een klein aantal afbeeldingen op deze website. Misschien toch nuttig voor iemand.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


63. Imagebase
Foto’s geschoten door David Niblack in vijf verschillende categorieën.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


64. FreeMediaGoo
Een bescheiden verzameling aan leuke standaard afbeeldingen.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee, zoeken op categorie is wel mogelijk
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


65. Public Domain Pictures
Een grote verzameling van verschillende fotografen die hun foto’s en illustraties aanbieden.

Originaliteit volgens ons? Laag
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee, voor echt hoge resoluties is een premium account nodig
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, Shutterstock foto’s worden ook getoond
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


66. Unprofound
Fotograaf Jim besloot in 2001 om zijn foto’s gratis aan te bieden doordat hij niet tevreden was met het aanbod in die tijd. De website is er nog steeds.

Originaliteit volgens ons? Laag
Zoekbalk? Ja, zoeken op kleur is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


67. Public Domain Photos
5000 afbeeldingen vrijgegeven in het publieke domein.

Originaliteit volgens ons? Laag
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Public Domain Dedication (vervangen door Creative Commons Zero)
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, Shutterstock foto’s onderaan de resultaten
Foto’s of alerts per e-mail? Nee

Natuur, reis en steden foto’s

68. Travel Coffee Book
De maker van deze website deelt zijn mooiste reismomenten vanaf april 2014 samen met de wereld.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Nee, een maandarchief is wel aanwezig
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? JA
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


69. Photocollections.io
Schitterende natuurfoto’s die een mooie sfeer met zich meedragen.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


70. Free Nature Stock
Alleen maar natuurfoto’s, geschoten door Adrian Pelletier.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


71. Moveast
Foto’s van de Portugees João Pacheco die zijn reizen vastlegd en deelt met de wereld.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


72. Stock Image Point
Afbeeldingen van verschillende steden over de wereld.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, Shutterstock foto’s worden getoond op de download pagina.
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


73. Epicantus
Veel mooie steden afbeeldingen wekelijks geschoten door Daria. Er is geen verklaring over attributie maar omdat er een Creative Commons Zero licentie op rust zal attributie niet verplicht zijn.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee

Foto’s met speciale onderwerpen

74. FoodiesFeed
Alleen maar gericht op foto’s van eten. Als je op zoek bent naar afbeeldingen met veel kleur dan ben je hier aan het juiste adres.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


75. Little Visuals
7 pagina’s met voornamelijk close-up foto’s van verschillende objecten. Helaas is de maker van deze website onlangs overleden.

Originaliteit volgens ons? Erg Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


76. FreelyPhotos
Afbeeldingen die nauw verbonden zijn met het Christendom.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee, zoeken op categorie is wel mogelijk
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


77. Startup Stock Photos
Afbeeldingen die laten zien hoe het er bij een startup bedrijf uit kan zien.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Creative Commons Zero
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


78. FoodEverest
FoodEverest is een professioneel team dat gespecialiseerd is in de voedselindustrie. Je kan foto’s van hoge kwaliteit gratis downloaden.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gratis commercieel gebruik, attributie gewenst maar niet verplicht
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja
Foto’s of alerts per e-mail? Ja

Zoekmachines en verzamelaars van gratis foto’s

79. The Stocks
Een simpele maar erg fijne en overzichtelijke zoekmachine. Bekijk verschillende websites in een oogopslag.

Zoekbalk? Ja
Creative Commons Zero garantie? Nee
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


80. Magdeleine
Een uitgebreide zoekmachine die kan zoeken naar zowel afbeeldingen waar geen als wel attributie voor nodig is. Selecteer dus de CC0 licensie voordat je begint met zoeken. Magdeleine haalt soms ook foto’s van hele kleine websites die niets zeggen over een licensie of attributie. Extra opletten dus.

Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie, kleur, licentie of tag is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Nee
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, Shutterstock foto’s worden getoond op de download pagina
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


81. Pexels
Dagelijks 10 nieuwe afbeeldingen van bekende websites als Unsplash, Gratisography, Little Visuals etc.

Zoekbalk? Ja, zoeken op catgorie is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Ja, Shutterstock foto’s worden getoond op de download pagina
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


82. LibreStock
Een zoekmachine die in 40+ websites zoekt naar CC0 afbeeldingen. Je kan zelf bepalen of je in alle websites tegelijk zoekt of slechts in websites die jij wilt.

Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee, wel advertenties bovenin de pagina
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


83. Finda.Photo
Een zoekmachine die zoekt door 10 verschillende bronnen. Zoeken op kleur of collectie is mogelijk.

Zoekbalk? Ja, zoeken op collectie of kleur is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


84. Plixs
Een zoekmachine die naast afbeeldingen ook video’s kan opzoeken.

Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


85. Public Domain Archive
Een archief van afbeeldingen vrijgegeven in het publieke domein. Er is de mogelijkheid tot een premium account. Voor 10 euro per maand krijg je dan de mogelijkheid tot het downloaden van meerdere afbeeldingen tegelijk en toegang tot exclusieve foto’s.

Zoekbalk? Nee
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


86. Sitebuilderreport Stock Up
Een zoekmachine die zoekt in 25 verschillende bronnen en een archief heeft opgebouwd van meer dan 9000 afbeeldingen.

Zoekbalk? Nee
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


87. Polarfox
Polarfox verzamelt foto’s van verschillende bronnen en bewerkt ze zodat ze er extra mooi uitzien.

Zoekbalk? Ja, zoeken op tag is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Ja
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


88. Stockphotos.io
Een overzichtelijke zoekmachine die ook op Tumbler pagina’s zoekt en kleine websites. Dus let altijd op of er een licensie is en of attributie nodig is.

Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Nee
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


89. FreeJPG
10.000+ verzamelde foto’s van verschillende bronnen. Je hoeft niet bang te zijn dat er te simpele foto’s tussen zitten door dit aantal. Wel op de licensie letten per foto, aangezien er drie vormen van bestaan.

Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Creative Commons Zero garantie? Nee
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


90. Splashbase
Zoekt naar gratis afbeeldingen en video’s in bijna 20 bronnen. De licentie staat apart vermeld bij elke afbeelding. Vaak is dit een Creative Commons Zero licentie.

Zoekbalk? Ja
Creative Commons Zero garantie? Nee
Account nodig om te downloaden? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja, wekelijks

Twijfelgevallen, wees voorzichtig
Bij de onderstaande websites adviseren wij contact op te nemen met de maker omtrent attributie en commercieel gebruik.

91. HD Wallpapers
Gratis hoge kwaliteit HD wallpapers voor telefoon en computer achtergronden.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Gebruik ze hoe je wilt, attributie is niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Ja


92. Freeepy
Acht pagina’s met afbeeldingen over verschillende onderwerpen. Je mag ze gebruiken hoe je zelf wilt, maar een verklaring over attributie mist.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Ja
Licentie? Gebruik ze hoe je wilt, attributie is niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Nee
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


93. Noblweb
Familiefoto’s, vakantiefoto’s en meer. Je mag er mee doen wat je wilt, maar een verklaring over attributie mist.

Originaliteit volgens ons? Hoog
Zoekbalk? Nee
Licentie? Gebruik ze hoe je wilt, attributie is niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


94. Free Stock Paradise
Gratis afbeeldingen genomen en aangeboden door de Sosnowski familie. Er wordt verzocht om attributie. Maar of het nou gaat om een verzoek of om een verplichting is niet helemaal duidelijk.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Nee, zoeken op categorie is wel mogelijk
Licentie? Gratis commercieel gebruik, verplichting tot attributie niet helemaal duidelijk
Account nodig om te downloaden? Nee
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Onbekend
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


95. RGB Stock
RGBStock verzamelt stock foto’s van verschillende fotografen en biedt deze aan onder de RGBstock licensie. Commercieel gebruik lijkt te mogen en attributie is niet verplicht. Ze vragen wel of je de fotograaf kan informeren wat je met de foto gaat doen. Of dit verplicht is, is niet duidelijk.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Eigen licentie, onduidelijk of je fotografen moet informeren
Account nodig om te downloaden? Ja
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee


96. Stock Photos For Free
Deze website haalt veel afbeeldingen uit video’s die het aanbiedt op een aparte website. Volgens de licentie is commercieel gebruik toegestaan. Over attributie wordt echter niets gezegd.

Originaliteit volgens ons? Standaard
Zoekbalk? Ja, zoeken op categorie is ook een optie
Licentie? Commercieel gebruik toegestaan, attributie is niet duidelijk vermeld
Account nodig om te downloaden? Ja
Deze maand nieuwe foto’s toegevoegd? Ja
Een mix van gratis en betaalde foto’s? Nee
Foto’s of alerts per e-mail? Nee

Bonus

97. Life of Vids
Het broertje van Life of Pix. In plaats van gratis afbeeldingen is deze website enkel gericht op het plaatsen van gratis video’s. Bovengenoemde Plixs en Splashbase zoeken naast afbeeldingen ook naar video’s.

98. Embedden van sociale media updates
Soms is bijvoorbeeld een Facebook update meer op zijn plaats dan een afbeelding. In plaats van het maken van een screenshot, deze op maat te knippen en op je website te plaatsen is het makkelijker om een update te embedden op je pagina. Een goede gids die laat zien hoe je dit doet voor veel sociale kanalen kan je vinden op HubSpot via de bovenstaande link. Let op: de gids is wel in het Engels geschreven.

99. Zoommy App (betaald)
Zoommy is een programma voor Windows of OS X die zoekt naar gratis foto’s binnen veel bronnen die hierboven genoemd zijn. Veel van de bronnen waarin gezocht wordt hebben alleen maar foto’s met een Creative Commons Zero licensie. Maar niet allemaal. Dus altijd even goed de licensie doorlezen die bij elke foto hoort.

100. Cameringo voor Android (betaald)
Als je zelf je afbeeldingen wilt maken dan zijn er betere alternatieven dan de standaard camera app. Onze favoriet voor Android is Cameringo. Deze app heeft meer dan 250 filters en 20 frames om je foto’s mooier te maken. Tijdens het opnemen van video’s is er de mogelijkheid om te pauzeren of zelfs op het scherm te tekenen. Sinds kort kan je met Cameringo ook GIF animaties maken.

101. ProCamera voor iPhone (betaald)
Onze favoriete camera app voor de iPhone is ProCamera. Naast opties als 6x zoom, anti-shaking en een timer heeft deze app ook opties die je niet snel bij de rest ziet. Zo kan deze app foto’s opslaan in het TIFF formaat om zo de foto’s meer geschikt te maken voor bewerking en print. ProCamera kan ook video opnemen en zelfs foto’s schieten tijdens het opnemen. Hiernaast heb je de mogelijkheid om QR codes en barcodes te scannen met deze app.

102. OneShot voor Windows Phone
Laten we de Windows Phone gebruikers niet vergeten. Onze favoriet is de gratis OneShot app. Deze app maakt gebruik van Nokia technologie om goede kwaliteit foto’s te maken. Naast mooie foto’s krijg je ook een overvloed aan opties zoals het toepassen van live effecten, stem commando’s en support voor hoge resoluties. OneShot werkt ook met het nieuwe Windows 10.

103. Open Source foto bewerking voor Windows.
Als je foto’s wilt bewerken op Windows denk je al gauw aan Photoshop. Echter zijn er ook goede en gratis alternatieven. Onze favorieten zijn Paint.net voor als je een simpel te gebruiken en niet groot programma zoekt. Wil je meer opties? Probeer dan eens Gimp of Krita.

104. Affinity Photo voor Mac (betaald)
Door velen genoemd als het beste alternatief voor Photoshop voor een fractie van de prijs. Het programma kost maar 50 euro en is helaas alleen verkrijgbaar voor Mac.