In WordPress /category/ uit je URL verbannen

WordPress

Komt het volgende je bekend voor? www.website.nl/category/nieuws in plaats van www.website.nl/nieuws. Wil jij deze /category/ uit je URL hebben? Lees dan verder voor onze tips!

WAAROM WORDT /CATEGORY/ EIGENLIJK IN JE URL GEZET?

Elke pagina op jouw website heeft een eigen id. Wanneer er een pagina/bericht etc. opgevraagd wordt op de website, kijkt WordPress naar de URL om te bepalen wat er moet worden weergegeven. Als de URL bijvoorbeeld /2015/10/02/mijn-artikel bevat, weet WordPress dat het om een “post” gaat (door de archief datum) met de naam: “mijn-artikel”.
Wanneer er een categorie opgevraagd wordt, kan er in de URL /category/mijn-categorie staan. WordPress weet dan dat er naar een categorie binnen “category” gezocht moet worden. Het woordje “category” is in deze de taxonomie (lees: categorie-groep) van de categorie “mijn-categorie”.

Wat is een taxonomie?
Een taxonomie is een groep-naam voor categorieën; bijvoorbeeld plantsoorten voor bomen, planten, struiken, of kleding voor broeken, truien, jassen.
plantshop.nl/plantsoorten/bomen wordt plantshop.nl/bomen
kledingshop.nl/kleding/broeken wordt kledingshop.nl/broeken

WordPress weet aan de hand van het woordje “category” dat de naam hierachter a) een categorie is en b) dat het een categorie betreft uit de groep “category”. Hoewel “category” de standaard naam is voor de eerste taxonomie, is deze naam niet vast of verplicht. Het zou ook goed kunnen dat je er hier meerdere van hebt of onder een andere naam.

Omdat “category” in de URL staat, hoeft WordPress alleen te zoeken binnen categorieën en dan alleen de categorieën van de taxonomie “category”. Dit maakt het zoeken efficiënter voor WordPress.

WAAROM WIL JE /CATEGORY/ NIET IN JE URL HEBBEN STAAN?

Zeg nou eerlijk, wat vind jij mooier en professioneler staan?

www.website.nl/category/nieuws of www.website.nl/nieuws

Wij kiezen voor de laatste.

Daarnaast is het niet altijd nodig om de /category/ in je URL te hebben staan. Wanneer je bijvoorbeeld maar één taxonomie hebt, is het eigenlijk overbodig.

Het nadeel is dan dat WordPress geen indicatie meer heeft dat het een categorie betreft en dus meer zoekwerk moet doen. Het zoeken gaat dan dus langzamer. Echter, in een kleine tot middelgrote website is dit nauwelijks merkbaar. Bij een grote website is vaak de wens sterk aanwezig de informatie nauwkeurig in verschillende categorieën te zetten, waarbij het juist weer nuttig kan zijn de taxonomie naam in de URL te laten staan.

HOE VERBAN JE DE /CATEGORY/ UIT JE URL?

Er zijn twee manieren om deze categorienaam uit je URL te verbannen:

1. Ga naar Instellingen > Permalinks > Kies voor “Aangepaste structuur” en vul /%category%/%postname%/ in. Bij “Categoriebasis” vul je een punt in en sla je de wijzigingen op.

Helaas kan deze manier voor problemen zorgen bij een website met veel pagina’s (en dezelfde paginanamen). Check dus goed of alle links in de website nog werken.

2. De tweede optie is alleen van toepassing als je gebruik maakt van de plugin “Yoast SEO“. Ga naar de instellingen van deze plugin en kies voor de optie “Geavanceerd”. Er worden dan drie tabbladen getoond: “Kruimelpad”, “Permalinks” en “RSS”. Kies voor “Permalinks”. De eerste optie: “De categoriebasis (normaal /category/) uit de categorie-URL verwijderen.” staat niet aangevinkt (daarom zie je “/category/” nog in je url staan). Vink deze aan en sla de wijzigingen op.

3. Of installeer de plugin FV Top Level Categories. Deze plugin hoef je alleen te installeren en activeren en neemt daarna al het werk uit handen.
Deze plugin zorgt er ook voor dat de URL’s met de (standaard) taxonomie (/category/) worden herschreven zodat bezoekers met een oude URL (bijvoorbeeld via Google) toch weer op de juiste webpagina terecht komen.

!! Wil je er zeker van zijn dat de oude pagina met /category/ in de URL niet meer bestaat? Probeer deze oude URL dan op te vragen. Of bekijk welke URL’s in Google geïndexeerd zijn (tip: zoek op “site:jouwdomein.nl” om alle geïndexeerde pagina’s te zien) met de oude URL. Klik vervolgens op deze URL.

Als je dan wordt doorgestuurd naar de nieuwe pagina met de nieuwe URL, dan is alles goed verlopen. Als je een lege pagina te zien krijgt (met een 404 error), dan moet je handmatig de oude URL verwijzen naar de nieuwe URL. Voor deze verwijzing kan je gebruik maken van de plugin “Redirection“.