Deze WordPress plugin is onmisbaar bij het vervangen van media

WordPress

Ken je dat? 5 verschillende versies van een afbeelding, PDF of ander bestand in je mediabibliotheek van WordPress? Welk bestand is nu de juiste? “Versie1”, “Versie2” of “Definitieve versie”? En werken alle links nu nog wel naar dit bestand? Ook moet je er voor zorgen dat alle versies die niet goed waren, weer permanent worden verwijderd, anders heb je straks weer hetzelfde probleem. Erg frustrerend. Laten wij nou de ultieme oplossing voor je hebben!

Een “Wonder-WordPress-Plugin”

Enable Media Replace is een WordPress plugin die het mogelijk maakt om een oud bestand eenvoudig te vervangen zonder bovenstaande complicaties. Het zorgt er voor dat het oude bestand vervangen wordt door het nieuwe bestand (met of zonder dezelfde bestandsnaam) en de oude versie gelijk word verwijderd. Wanneer je kiest voor een nieuwe bestandsnaam, zorgt deze plugin er voor dat alle links naar deze afbeelding aangepast zullen worden (naar de nieuwe bestandsnaam) op jouw website.

Hoe werkt het?

De plugin is gelijk klaar voor gebruik (niks geen configuratie) na installatie.
Ga naar de Mediabibliotheek [Media > Bibliotheek].

Wanneer je met de muis over het te vervangen bestand gaat, zie je de knop “Vervangen Media” verschijnen. Wanneer je hier op klikt, kom je op de volgende pagina terecht:

Deze pagina spreekt eigenlijk voor zich. Toch lichten we de stappen nog even toe:

1. Kies het bestand waarmee je het betreffende bestand wilt vervangen (“Choose File”).

2. Kies de manier waarop je het bestand wilt vervangen:

• Vervang alleen het bestand
Wanneer je deze optie kiest, wordt alleen het bestand vervangen. De bestandsnaam blijft hetzelfde (ondanks dat jij het bestand wellicht een andere naam hebt gegeven). De links naar het bestand worden dan dus ook niet aangepast.

Waarom zou je deze optie kiezen?
Wanneer er andere websites naar dit bestand linken, is het aan te raden om deze optie te kiezen. Omdat dezelfde bestandsnaam wordt gehanteerd blijven de links, die op andere websites verwijzen naar jouw bestand, werken. Wanneer de bestandsnaam (en dus link) wordt veranderd, hanteren deze websites een verkeerde link. Je hebt dan een vergrote kans op het mislopen van bezoekers.

Let op
Een PDF is alleen te vervangen door een nieuwe PDF, een jpeg afbeelding alleen door een nieuwe jpeg afbeelding, een png afbeelding alleen door een nieuwe png afbeelding etc.

• Vervang het bestand, de naam en de links
Wanneer je deze optie kiest, wordt alles vervangen. Het bestand wordt vervangen, de (door jou opgegeven) nieuwe bestandsnaam wordt gehanteerd en de links worden bijgewerkt (naar de nieuwe bestandsnaam) op jouw website. Je kan hier dus wel andere bestandstypen uploaden: een jpeg afbeelding kan je vervangen met een png afbeelding etc.

Let op
Wanneer je van deze optie gebruik gemaakt, wordt alleen de originele afbeelding vervangen (wanneer je dus een thumbnail wilt vervangen of een andere aangepaste afmeting, werkt deze optie niet. De eerst genoemde optie doet dit wel. Als het niet mogelijk is om die optie te kiezen, dient u de afbeelding handmatig te vervangen.).

Ik zie mijn aangepaste bestand niet

Het kan zijn dat je het nieuwe bestand niet ziet verschijnen op je website. De meest voorkomende reden hiervoor is:

• Je pagina is nog niet ververst
Het kan zijn dat de pagina nog niet opnieuw is geladen. Dit zorgt ervoor dat je browser de oude versie van de website (die al was opgeslagen) weer ophaalt. Tijdens het bezoeken van een website worden de gegevens tijdelijk opgeslagen in een opslagplaats (dat noemen we cache) om je sneller toegang te geven tot de website. Dit is dus de “oude” versie, je hebt hierna iets aangepast wat dus nog niet in deze versie is doorgevoerd.

Klik op de refresh button in je scherm. Deze staat meestal ergens naast (of in) de URL balk. Of gebruik de shortcode: cmd + R (op Apple) of Ctrl + F5 (bij Windows).

Hebben wij je overtuigd? Klik dan hier om de plugin te downloaden. Lukt het toch niet om de plugin succesvol te installeren? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter.